Upphovsrätt - Foto

 

Tjena alla läsare! Idag ska vi diskutera och spekulera kring upphovsrätten! Kul! :)
Lagen om upphovsrätt innebär att den som har skapat något verk som en låt, film eller bild har rätt att bestämma hur över detta verket och hur det ska brukas. Detta betyder alltså att man inte bara kan kopiera, spela in eller ladda ner  någons verk utan tillstans av upphovsmannen. Du får inte heller ta verket och lägga upp det på internet inför allmänheten om inte upphovsmannen har gett sitt godkännande.
Bilden är tagen och Fredrick Zandelin som alltså också är upphovsman.

Ekonomiska rättigheter
Enligt lagen kan Fredrick kräva en summa pengar för att folk ska använda hans bilder. Om någon använder hans bild utan att fråga om lov (som vi gör just nu) kan han kräva pengar eller anmäla oss.
Ideella rättigheter

Man får inte framföra verket för allmänheten på något sätt som kan göra att upphovsmannen blir kränkt.

Upphovsmannens namn måste alltid stå med i samband med att verket utnyttjas.

Verkshöjd
Om ett foto har uppnått verkshöjd eller ej kan vara lite svårt att definiera. Verkshöjd är ett slags mått på ett konstverks originalitet, unika form och självständighet. Om ett verk, foto, ska uppnå verkshöjd innebär det att verket inte ska kunna framställas av någon annan, utan hjälp av den förre som skapade verket. Om ett verk har uppnått verkshöjd så gäller upphovsrätten i 70 år efter upphovsmannens död istället för 50 år.
Verk
Ett verk är något som är skapat av någon. Det kan vara ett foto, en film, en låt, en målning osv.
Hur länge gäller upphovsrätten för ett verk?
Det gäller så länge våran vän Fredrick lever och i 50 år efter hans död om fotot nu inte har uppnått verkshöjd, då gäller det i 70 år efter döden som sagt. Vi kan spekulera i om detta fotot har uppnått den så kallade verkshöjden. Vi tror att detta kvalificerar sig till ett verkshöjdsgodkännande. Samtidigt så är det ju ganska enkelt att ta ett liknande foto själv så det är inte jätteorginellt enligt oss.

vackert

Källor:
http://zandelin.com/ommig.html
http://www.regeringen.se/content/1/c6/11/20/06/358bbc7c.pdf
http://www.sweden.gov.se/content/1/c4/26/85/146cffc2.pdf

/Frej, Daniela, Linda, Evelina och Maja


Btw:Skrivet av Frej! :D









Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0